Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Fenyves Allé

Füzérradvány egyik jelképének számít az igen látványos, mintegy 800 méter hosszú, kettős fenyőfa sor. A páratlan körpanorámával rendelkező helyen futó allé a Hegyközt átszelő országútból kiágazó és a Károlyi-kastély parkjának egykori déli főbejáratáig vezető, nyílegyenes utat övezi. Ültetése, mint oly sok más alkotásé a környéken, a gróf Károlyi családhoz fűződik. Gróf Károlyi Ede, a radványi kastély és a csodálatos angolpark 19. század közepi megújítójaként ismeretes. Az ő utasítására ültettek el itt, a kastélyba vezető magánút két oldalán számos különleges erdei fenyő csemetét az 1850-es években. A világlátott Ede gróf, akinek ereiben anyja révén francia vér is folyt, jól ismerte Európa legszebb és leghíresebb kastélykertjeit. Az 1848-49-es szabadságharc utáni száműzetéséből 1850-ben hazatérve e tudásra támaszkodva látott hozzá radványi kastélya és parkja megújításához. Az allét az erdei fenyő egy különleges változatával, egy “pinus sylvestris virgata” klónnal ültették be, amely ma is jól felismerhető a fasorban. Amint azt a legújabb kerttörténeti kutatások bebizonyították, Ede gróf kertépítési munkálatait intézője és főkertésze, Czapáry István irányította. Alighanem neki köszönhetjük e híres fenyőallé telepítését is. Az azóta eltelt szűk két évszázadban, különböző okokból (pl. széldöntés, tűzvész, betegségek), sajnos számos “virgata” példány elpusztult. Szakszerű kertészeti hozzáértés, szándék, vagy épp anyagi lehetőségek híján kerülhetett ide pótlásként egyre több, az eredetitől eltérő fenyőfaj, így főleg fekete fenyő, vagy “sima” erdei fenyő is. Így ma már csak a fenyőegyedek mintegy feléről mondhatjuk, hogy “még látta Ede grófot”.

Ennek ellenére a radványi kettős fenyőfasor ma is megkapó látvány. Élmény rajta végiggyalogolni. Szeretik is radványiak és turisták egyaránt! Egykor a fasor déli végében állt a Hegyközi Keskeny Nyomtávú Vasút “Füzérradvány” állomása. A Károlyi László gróf által 1924-ben gazdasági célból építtetett “kisvasút”, ami a környék szinte egyetlen tömegközlekedési lehetősége volt, egészen 1980-ig szolgálta a környékbelieket. A vasúttal érkezők vagy indulók mindig oda-vissza gyalogolhattak a fasorban.

A fenyőallé északi végében, a 2015-ben rekonstruált déli kastélypark-bejárat mellett kis erdei jel őrzi a hazai arborétumok és gyűjteményes kertek szövetsége 2015-ös radványi megalakulásának emlékét.

A természetvédelmi területnek számító fasor mai tulajdonosa a Magyar Állam, kezelője az Aggteleki Nemzeti Park.

Contact

Gallery