Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

50 éve elfeledett forrást találtak Füzérradványban

Szívet melengető családi történet végére került pont nemrég Füzérradványban. Kenyherczék hosszú évek keresése után rábukkantak dédapai örökségükre, egy kútra, az erdő mélyén. A 3993.hu-nak Kenyhercz Kinga mesélt a különleges kincskeresésről.

A Kenyhercz család régóta a környéken élt. A legendárium szerint Kenyhercz József erdész valamikor 50 évvel ezelőtt ásott egy kutat az erdőben, amit aztán leszármazottjai hosszas keresés ellenére sem találtak meg. Egy régi térképnek hála azonban nemrég a nyomára bukkantak, és kiderült, tiszta vizű, hivatalosan is bejegyzett forrás bújt meg az erdőben, amely a dédapa nevét viseli.

“Mindig is tudtuk, hogy van egy kút az erdőben, amelyet a dédapám épített. Gyermekkorom óta kutattunk utána, de soha nem bukkantunk a nyomára. Tudtuk, hogy merre keressük, de a pontos helyét nem. Annyit tudtuk csak, hogy a két Büdös-tó és a Napozó környékén lehet” – kezdte Kenyhercz Kinga. “Édesapám tavasszal – éppen amikor önkéntes karanténba vonultam 3 hónapra a Zemplénbe – talált egy régi, poros erdészeti térképet az irodájában a szekrény tetején, amely a kutat jelölte. Ennek segítségével hamar meg is találtuk a forrást. Később kiderült, hogy voltak, akik ismerték ezt a kutat, csak nem sejtették, hogy mi éppen ezt keressük” – magyarázta Kinga, aki családjával együtt mindent megtesz azért, hogy a dédapai örökséget méltóképpen őrizzék meg az utókornak.

“Azóta többször ellátogattunk a kúthoz, folyamatosan tisztítjuk, már meg is indult benne a víz, szép tiszta. Szeretnénk természetes anyagokból újraépíteni, kap egy kúttestet és tetőt, hogy a forrást védjük. Kis pihenőt építünk ide, asztallal, paddal, egy pici emléktáblával a dédapámról. A hely a kék kereszt túra útvonalán, szóval egész biztos, hogy sok kiránduló jár majd erre, és leli benne örömét” – tette hozzá Kenyhercz Kinga, akinek egész családja összefogott az ügy érdekében, még a távol élő rokonok is nagy örömmel fogadták ezt a nem mindennapi felfedezést.